Workshop Meesterwerken XL

Bridget Riley

Bridget Riley maakt nog steeds schilderijen in Londen! Zij is geboren in 1931 en werkt al meer dan 50 jaar aan haar oeuvre. 

Haar enorme grote schilderijen worden internationaal tentoongesteld. Het zijn vaak grote en kleurrijke doeken die iets doen met onze waarneming en vaak een optische illusie bevatten. Zo 'bewegen' haar 2-D (dus platte) schilderijen en suggereert ze een nieuwe ruimte.

Ook Riley bestudeerde andere kunstenaars. Het werk van Mondriaan heeft ze bestudeert want hij had ook de uitdaging om een ervaring weer te geven in abstractie. De kleuren van Seurat en het pointillisme hebben haar aangezet om ook de werking van kleuren naast elkaar te bestuderen. Gele en blauwe lijnen naast elkaar bekijken creëert een optische illusie van een groen vlak, bijvoorbeeld.

 

Van Riley leer je:

- in contrasten (zoals zwart- wit) te werken

- de werking van kleur te zien

- (optische) illusies te creëren 

 

Bridget Riley


foto door: Lianne ter Maat

De workshop

Het thema van deze fotografieworkshop is fotografie rondom structuren en ritmes zoals we dat zien in het werk van Bridget Riley. Je werkt deze dag met je eigen camera.

 

Je krijgt een werkplek aan tafel met papier en één of meerdere lichtbronnen, waar je bezig gaat met vormen van papier die je op de foto gaat zetten. Je vouwt, plakt en buigt papier en onderzoekt op deze manier de mogelijkheden van vorm, licht en kleur.

 

Het idee is om voornamelijk te werken met papier en (kunst-)licht waardoor je leert het licht in te zetten. Je leert gebruik te maken van scherpte-diepte en compositie om tot een interessant beeld te komen. 

 

Je hebt een camera nodig waarop je zelf het diafragma en de sluitertijd kan instellen en een lens vanaf 50mm (een vaste lens, macrolens, telelens of zoomlens).

 

In deze workshop krijg je de gelegenheid om je foto's in te laden en deze eventueel te bewerken met Photoshop. Door het te bewerken kan je het contrast versterken. Neem hiervoor je eigen laptop en bewerkingsprogramma (Photoshop, Luminar, Aperture of eventueel Picasa) mee/ de docent heeft een laptop waarop de foto's ingeladen worden en bewerkt kunnen worden met photoshop. 

 

Aan het einde van de dag krijg je een schitterende print (A-4 of A-3)mee van jouw best gelukte foto van deze dag!

 


Deze workshop staat gepland voor zaterdag 20 februari 2021

Kosten: 95 euro

Deze workshop wordt begeleid door Lianne ter Maat van IsZo.