Workshop Meesterwerken XL

Jan Mankes

Jan Mankes (1889 - 1920) is een Nederlandse schilder van het verstilde landschap. Hij zocht zijn onderwerpen in de natuur en bracht ze sprookjesachtig op het doek. De manier waarop hij dat deed was uiterst gevoelig voor kleur en vorm. De teerheid die we voelen in zijn werk maakt dat we kunnen mijmeren. Het is in tegenstelling tot het rauwe en emotionele werk van Van Gogh, een verfijnde en stille schilder. Deze emoties worden voelbaar als je naar zijn werk kijkt.

 

Van Mankes leer je:

- zacht te schilderen en gemengde kleuren te kiezen

- zowel de achtergrond als de voorgrond evenveel aandacht te geven

- overgangen te maken van helder naar mistig, van donker naar licht. 


Kenmerken van deze cursus:

 

Ambacht           ∆∆∆∆∆

Beschouwing  ∆∆

Creativiteit      ∆∆

Instapniveau  ∆∆∆

Zaterdag 13 november 2021

10.30 - 15.00

Inclusief lunch, materialen en doek.

95 euro

De workshop

 

De workshop bestaat uit het werken met krijt, inkt en acrylverf. We combineren de materialen om zowel zachte tinten als heldere contouren te kunnen maken.

 

De workshop begint met een oefening in het kijken en maken van een achtergrond. Je hoeft niet goed te kunnen tekenen om deze oefening te doen. 

Er zijn voorbeelden beschikbaar van vormen die Jan Mankes gebruikte. Deze helpen je om vorm te geven. De workshop richt zich op het maken van dromerige of sprookjesachtige landschappen. 

Je leert te werken met de kleur wit en daarmee een schemerige en mistige sfeer aan te brengen in  je geschilderde of getekende landschap. 

 

Voor beginners zijn er voorbeelden beschikbaar en kan je stap voor stap ervaren hoe het is om een landschap te schilderen.

Voor de gevorderde schilder is het uitwerken van een landschap in een dromerige, mistige of sprookjesachtige sfeer aan de orde. Je leert de techniek van kleur op kleur aanbrengen.

 

Inclusief lunch, materialen en schildersdoek.