Schilderworkshop Meesterwerken XL

Mark Rothko

Mark Rothko (1903 - 1970) was een Amerikaanse schilder die indruk wilde maken op je ervaring van kleur. Door zijn enorme grote schilderijen wordt je omgeven door de vibraties van het kleurgebruik. Je kunt ze het beste bekijken in bedekt licht. In het Tate Modern in Londen hebben ze zo'n ruimte ingericht voor zijn schilderijen. Door alleen de kleur en kleurvlakken waar te nemen, gebeurt er iets in je waarneming. Je kunt het warm, zacht, grauw, spannend of intens ervaren. Het creëren van deze effecten is wat Rothko aan het eind van zijn schilderontwikkeling doet.

 

Van Rothko leer je:

- Vanuit kleur je compositie te bepalen

- Kleur in te zetten om een bepaalde ervaring /emotie weer te geven.

- Eenvoud de boventoon te laten voeren

 

 

 


Kenmerken van deze workshop:

 

Ambacht           ∆∆∆∆

Beschouwing  ∆∆

Creativiteit      ∆∆∆∆

Instapniveau  ∆

 

Deze workshop staat gepland voor zaterdag 14 oktober

10.30 - 15.30

 

Kosten 105 euro

Inclusief materialen, lunch en canvasdoek.

workshop 'Kleurvlakken'

Deze dag staat in het teken van het werk van Mark Rothko. Zijn enorm grote schilderijen bewonderen we in het klein en we bekijken de schilderijen. Hieruit halen we inspiratie en inzicht over hoe je zelf kunt starten met een eigen werk gebaseerd op het werk van Rothko. 

 

Na ons te hebben ondergedompeld in het werk van Rothko, krijg je zelf een doek, ezel en een palet die jij vult met kleur. Je leert de opbouw van een schilderij zoals Rothko dat deed. Je eindresultaat ontstaat door bezig te gaan en voortdurend te kijken hoe de kleuren zich onderling verhouden. Het gaat om de spanning van de kleurvlakken ten opzichte van elkaar.

In deze workshop leer je veel over de werking van kleur en je leert een schildertechniek; het werken met laag over laag zonder het dicht te schilderen. Je kunt hiervoor meerdere schildertechnieken  gebruiken, die leer je in de workshop.

 

Een heerlijke verzorgde lunch is een welkome onderbreking van je schildersproces. Een wandeling over het prachtige parkachtige en bosachtige terrein van het Eemklooster helpt je afstand te nemen van je schilderij in wording, en je te voorzien van energie voor je volgende (middag-)schildersessie!