Eendaagse creatieve workshop met Banksy

Banksy

Banksy is de naam van een straatkunstenaar uit Engeland. Hij is  mysterieus omdat we zijn gezicht niet kennen en hij op onverwachte momenten en plekken zijn kunst laat zien.

Hij is wereldberoemd en geliefd door zijn enorme krachtige beelden die hij weergeeft. Hij vertelt je iets en laat je nadenken.

De kunstwereld is fan van hem, ook al durft Banksy een geveild werk door de versnipperaar te halen als deze wordt aangeboden voor 1,2 miljoen! De koper kon het waarderen. Het werk levert inmiddels nog meer geld op.

Banksy wil ons raken, dwars door onze eigen veilige principes heen. 

De krachtige beelden en de teksten versterken zijn boodschap.

 

" Het doorgronden van de werkwijze van Banksy kostte soms wat denkkracht. Wij vonden het feit dat je niet alles op een presenteerblaadje kreeg, de workshop diepgang geven. Ook de introductie op Banksy in de ochtend vonden we een fijne start van de dag. Het was mooi om met werk naar huis te gaan waarvan we niet hadden bedacht dit te zullen maken."

 


De workshop tape-art

Scherpe hoeken, scherpe lijnen, een geometrisch verhaal met invloeden van anime en architectuur. Dat is tapeart. Streetart die blijft plakken. Tapeart is een zeer intuitieve vorm van urban art waarbij lijnenspel en contrasten een verhaal tot leven wekken.

 

Tapeart is binnen Nederland nog steeds een zeer originele vorm van streetart. Het ontstond in de jaren 60 van de vorige eeuw in steden als Berlijn en New York. Oorspronkelijk was het vooral een  tegenreactie op de wijdverspreide graffiti. Sinds 1995 wordt tapeart echter steeds meer gebruikt in scholen, buurtcentra en zorg-instellingen. Tegenwoordig hebben ook musea en grote bedrijven steeds meer interesse in tapeart en ontstaan grootschaliger kunstprojecten en co-creaties.

 

Voor deze workshop werk je op een paneel van ca 70x70 cm. Je werkt daarbij individueel met de mogelijkheid om je paneel visueel aan te sluiten op 1 of meerdere andere panelen. Zo ontstaan meerdere unieke werken die gezamenlijk ook een totaalbeeld vormen. De workshop sluit af met een presentatie van de panelen. Het door jouw gemaakte paneel kun je aan het eind van de workshop mee naar huis nemen.

Kenmerken van deze cursus:

 

Ambacht           ∆∆∆

Beschouwing  ∆∆∆

Creativiteit      ∆∆∆∆∆

Instapniveau  ∆

Wanneer?

Zaterdag 2 december 2023

10.00 - 13.00 

 

Kosten:

59 euro

Inclusief alle materialen en een plaat  (en 1 rol tape om mee te nemen).

 

 

De workshop Poster-It

In de workshop Poster-It maak je een poster in de stijl van Banksy!

 

We kijken hoe Banksy zijn statements maakte; snel en met een (vaak politieke) boodschap op plekken waar je hem niet verwacht. 

 

Na de introductie ga je zelf aan de slag met het creatieve proces. Vanuit een paar begrippen maak jij een concept voor je poster. Korte schetsjes helpen bij het vinden van jouw eigen beeld. 

 

Je leert om, bijvoorbeeld vanuit een bestaande foto, een stencil te maken. Het snijden kost tijd maar is ook de moeite waard; je kunt daarna razendsnel je beeld maken, zoals Banksy dat ook doet.

 

De afmeting van je poster bepaal je zelf; tot 120 cm is mogelijk. De poster kan je het beste maken op (stevig) papier.

 

We maken dus gebruik van bestaand beeldmateriaal, acrylverf, spuitbussen, markers en potloden. Genoeg materiaal om op jouw manier mee vorm te geven.

 

Er zijn sjablonen aanwezig om je tekst eventueel ook te 'drukken'. 

 

 Deze workshop staat niet gepland.