Schilderworkshop Meesterwerken XL

William Turner

Een vooruitstrevende Engelsman, dat was William Turner (1775 - 1851).

Hij was een groot vernieuwer en schilderde in de tijd van de Romantiek, waar emotie centraal stond en waar in de schilderkunst het landschap een zelfstandig onderwerp werd. Want de natuur gaf je gevoel en emotie! Turner was een meester in het weergeven van emotie. Geen sentiment maar de onbewuste gevoelslaag wordt aangesproken.

Turner is zo beroemd als Rembrandt bij ons. Hij heeft een begin gemaakt aan het Modernisme in de kunst. Hij gaf uitdrukking aan zijn emotie, durfde met impressies te werken en de natuur in al zijn woestheid weer te geven. 

 

Van Turner leer je:

- Landschappelijke sfeer te schilderen

- Aquarel te schilderen en contouren te vervagen

- met durf te schilderen

- details te zien die het schilderij 'maken'. 

 

'Sneeuwstorm, stoomboot bij de mond van een haven'

1842

Afmetingen 91,5 x 122 cm

 

'Norham Castle, zonsopkomst'

1845

Afmetingen 91 x 122 cm


Kenmerken van deze cursus:

 

Ambacht           ∆∆∆∆∆

Beschouwing  ∆∆∆

Creativiteit      ∆∆∆

Instapniveau  ∆∆

 

Zaterdag 6 april 2024

10.00 - 15.00

Inclusief lunch, materialen en schildersdoek

110 euro

De workshop

In deze workshop 'expressie in landschap' leer je technieken om landschappen op subtiele wijze in je schilderij te laten ontstaan. Turner zag de natuur als bron voor het weergeven van emoties vanwege de grootsheid en het overweldigende wat de natuur met de mens kan doen.

Wij gaan deze dag landschappelijk schilderen, met grote en ruwe verfstreken en kleine subtiele verfstreken.  We onderzoeken effecten van kleur en van verfstreken die uitdrukking kunnen geven aan begrippen als onstuimig, stil, verlaten, warm etc. Hiermee ga je een eigen landschap creëren, in de stijl van William Turner. Je begint dus met sfeer en pas naderhand maak je daarbinnen details van een landschap. Je kunt je schilderij echter ook abstracter houden.

 

We werken met acrylverf of aquarelverf op verschillende maten doek. 

 

De workshop is inclusief lunch, materiaal en een canvasdoek.