Workshop Meesterwerken XL

Claude Monet

Claude Monet was een schilder die de natuur als uitgangspunt had voor zijn schilderijen. Water, havens velden en tuinen zijn veelvoorkomende thema's in zijn oeuvre. Hij schilderde van 's ochtends vroeg tot 's avons laat in de zomer. Hij werkte als impressionist; de omgeving verandert van kleur door de stand van de zon en dat moest geschilderd worden!

 

Van Monet leer je:

- laag over laag te werken

- suggestief te werken (er zijn weinig contouren zichtbaar)

- kleur de hoofdrol te geven in je schilderij

'Impressie, opkomende zon' 

1873

Afmetingen 48 x 63 cm

 

'Blauwe regen'

1917-1920

Afmetingen 150.5 x 200,5 cm

 


Joan Mitchell

Joan Mitchell (1925 - 1992) was een Amerikaanse schilder van het Abstract Expressionisme. In de jaren vijftig van de 20ste eeuw woonde zij afwisselend in New York en Parijs en hier ontwikkelde ze een eigen benadering op het Abstract Expressionistisch schilderen; ze koos voor inspiratie uit natuur, mensen en momenten. 

Haar schilderijen zijn gemaakt vanuit bewegende penseelstreken en gericht op het uitdrukken van de energie die bij haar thema past.

 

Van Mitchell leer je:

- direct je verf te gebruiken van palet naar doek.

- je concentratie vast te houden zonder 'te weten'.

- Eveneens kleur en beweging de hoofdrol te geven in je schilderij.

'Soldats des bois'

1956

Afmetingen 182,5 cm x 197 cm.

Privécollectie.

 

'La Lande'

1977

Afmetingen 46 cm x 38 cm.

Privécollectie 

 


Zondag 5 maart 2023

van 10.30 - 15.30

De workshop

'Van impressie naar abstract expressionisme'

 

Deze workshop zet je aan tot het impliciet schilderen van je onderwerp; dat betekent dat we weten wat ons onderwerp is (een plek buiten, een moment op een dag, een persoon) en deze voor ons zien (met een foto) maar vervolgens het concrete beeld loslaten om vrij te kunnen schilderen met de uitdrukking van het onderwerp (expressief) zonder het letterlijk weer te geven (abstract).

We proberen echter ook de indruk van de plek of een gebeurtenis te herinneren en deze ervaring te gebruiken in het schilderen. Zo kan je bijvoorbeeld je verf met veel water over je papier laten lopen of juist veel wit gaan gebruiken als laatste laag over je schilderij. Uitdrukking door het materiaal, dus hoe de verf wordt gebruikt, maakt dat het schilderij gaat spreken. 

 

Deze workshop vindt plaats in het atelier in het Eemklooster. 

 

Er zijn een paar grote ezels beschikbaar, een schilderwand, meerdere tafels en voor iedereen een canvasdoek en grote vellen papier.

 

Een dag om vrij te schilderen en met een voor jou betekenisvol onderwerp.

 

De dag is van 10.30 tot 15.30. 

Kosten: 110 euro

Inclusief materialen, schildersdoek of (heel groot) papier en een lunch.